Salewa

Headquarter

Cino Zucchi & Park Associati

2012
Steel Structures300 ton
Façades11300 sq.m.
S M L XL
Luca Bolzanin

Mirror Plays

To enter into this unpublished cinematographic journey of The Piranesi Experience, the special effects of reflections are produced by the interaction between a large transparent, vertical mantle and the light of the sun, accompanied by Populous' music, which emphasizes its crystalline effect.
Gliding agilely between the mirrored surfaces, the camera pans out showing us the building in its context: the Salewa headquarters, designed by Cino Zucchi&Park Associati, a place of convergence between natural and urban landscapes and great highways of communication. It is also as a centre of attraction for the city of Bolzano thanks to the integration of new working spaces and areas for social interaction.
Filming of the exterior shows us the palette of the few materials used, which allude to a strong sensitivity to the surrounding nature with which a mimesis process is created.
At the great openness towards the north, obtained from the continuous facade, an iridescent, micro-perforated and electro-coloured aluminium film is contrasted, which regulates the intensity of the light according to the needs of the different interior environments as well as protects the tallest mass of the building; the overall result resembles a rock of crystal.

The camera is now fixed, the protagonist of the latest shooting is the rock climbing gym fully open towards the outside, which offers the feeling of an outdoor rock climb, emphasizing once again the dialogue of the whole building with the natural landscape.

Rossana Vinci, architect and journalist

Client:
Oberalp AG
Category:
Architecture